Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Όλοι για έναν και ένας για όλους!

Δεν υπάρχει σήμερα σπίτι που να μη μετράει έστω κι έναν άνεργο, γειτονιά όπου να μην υπάρχει έστω και μια οικογένεια που δεν έχει να βάλει ψωμί στο τραπέζι, πολυκατοικία όπου έστω και ένα διαμέρισμα να μην έχει να βάλει για το χειμώνα πετρέλαιο...
Η εικόνα αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το βάρβαρο πρόσωπο του καπιταλιστικού συστήματος, που ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης τσακίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ζωή, τα όνειρα και τις ελπίδες του λαού, με μοναδικό στόχο να ανθίζουν και να τρανεύουν τα μονοπώλια.

Η κατάσταση αυτή μόνο προσωρινή δεν είναι. Έχει ζωγραφιστεί με ανεξίτηλο μελάνι και όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, όσο δυναμώνουν τα μονοπώλια, τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα της εξαθλίωσης και της ακραίας φτώχειας.

Στις συνθήκες αυτές αντικειμενικά διαμορφώνονται και παίρνουν έκφραση οργανωμένες δράσεις αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Οι Λαϊκές Επιτροπές, τα ταξικά σωματεία και συνδικάτα σε όλες τις γωνιές της χώρας σηματοδότησαν όλο το προηγούμενο διάστημα τη δύναμη που έχει στις σημερινές συνθήκες η λαϊκή αλληλεγγύη. Με πλούσια, πολύμορφη δράση στέκονται στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών, όχι μονάχα έμπρακτα υλικά και ηθικά, αλλά κυρίως προβάλλοντας τις αξίες της συλλογικότητας, της αγωνιστικής διεκδίκησης, της ενότητας των εργαζομένων στην πάλη συνολικά ενάντια στους νόμους και τα μνημόνια που τους ξεζουμίζουν και τις πολιτικές που τα εφαρμόζουν.

Έχει μεγάλη αξία στις σημερινές συνθήκες η πείρα που συγκεντρώνει το εργατικό και λαϊκό κίνημα από τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που αναπτύσσει. Η συλλογή τροφίμων σε συνεργασία με τους αγροτικούς συλλόγους, τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν το ΠΑΜΕ, οι κινητοποιήσεις για να επανασυνδεθεί το ρεύμα του άνεργου, του πολύτεκνου, του άρρωστου, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, οι αγωνιστικές παρεμβάσεις για να μην πληρώνουν οι άρρωστοι τα χαράτσια στα νοσοκομεία, το κίνημα ανυπακοής και απειθαρχίας που αναπτύχθηκε ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ, το κύμα αλληλεγγύης στον πολύμηνο αγώνα των χαλυβουργών και η στήριξη της απεργίας των εργαζομένων της FINTEXPORT είναι ορισμένα παραδείγματα που αναδεικνύουν το περιεχόμενο του συνθήματος «όλοι για έναν κι ένας για όλους».

Όσο οι δράσεις αυτές θα πολλαπλασιάζονται και θα δυναμώνουν, θα οικοδομούν και θα σφυρηλατούν τους δεσμούς των ταξικών σωματείων και συνδικάτων, των Λαϊκών Επιτροπών με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες στις γειτονιές και στους τόπους δουλειάς. Όσο θα κερδίζουν σε μαζικότητα και μαχητικότητα, τόσο θα αυξάνουν οι ελπίδες των λαϊκών μαζών, θα μεγαλώνει η εμπιστοσύνη τους στη δύναμή τους, θα ενισχύεται το σύνθημα όλοι για έναν κι ένας για όλους στη μάχη, ώστε να απαλλαγούμε οριστικά από όλους αυτούς που μας αναγκάζουν σήμερα να ζούμε στη μιζέρια και την εξαθλίωση. Όλοι για έναν κι ένας για όλους για να εξαλείψουμε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Όσο θα ενισχύεται η λαϊκή αλληλεγγύη θα ξεμπροστιάζεται η δήθεν «αλληλεγγύη» όπως του μεγαλοεπιχειρηματία Αλαφούζου και του ΣΚΑΪ που στήνουν τη μία «φιλανθρωπία» μετά την άλλη ή της Eurobank, που αφού έχει ξεζουμίσει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες με τα τεράστια δάνεια και πανωτόκια, συγκεντρώνει σχολικά είδη για τα παιδιά τους.

Όλοι για έναν κι ένας για όλους για να ξεμπερδέψουμε μια ώρα αρχύτερα από την απανθρωπιά των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά και των πολιτικών τους συνεταίρων, που εκμεταλλεύονται τη θηλιά που έχουν φορέσει γύρω από το λαιμό χιλιάδων και χιλιάδων οικογενειών και προσπαθούν με δράσεις τάχα «φιλανθρωπίας» να «ανακουφίσουν» τον κόσμο, τον οποίο οι ίδιοι έχουν εξοντώσει.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Παρ, 14/12/2012 - 13:44