Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η «εξυγίανση» των Ο.Τ.Α.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε προχτές τη λειτουργία ενός «Κόμβου Διαλειτουργικότητας των οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ», στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Πρόκειται για το Παρατηρητήριο που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο του περασμένου Δεκέμβρη.

Σε όσους δήμους αποκλίνουν από τους στόχους του προϋπολογισμού για δύο συνεχή τρίμηνα, θα τους επιβάλλεται υποχρεωτικό πρόγραμμα εξυγίανσης το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Αναστολή προσλήψεων (κάτι που ήδη προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο 2013-2016, καθώς μέχρι το 2016 απαγορεύονται οι προσλήψεις σε όλους τους ΟΤΑ). Μείωση προσωπικού μέσω υποχρεωτικών μετατάξεων, άρα υποβάθμιση έως και κατάργηση παρεχόμενων υπηρεσιών. Αύξηση των τελών κλπ. Δραστική αύξηση, σε τοπικό επίπεδο, των κεντρικών κρατικών φόρων μέσα από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Απαγόρευση κάθε έργου από τους ΟΤΑ και περιορισμό των δαπανών τους στις απολύτως ανελαστικές.

Ακόμα, προβλέπεται αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3 τοις χιλίοις και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το Δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του. Ομοίως, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.

Ουσιαστικά με το λεγόμενο Παρατηρητήριο και το υποχρεωτικό πρόγραμμα εξυγίανσης, η συγκυβέρνηση καλεί το λαό να πληρώσει και να καλύψει την πολιτική των περικοπών και της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει στους Δήμους.

Πηγή: Ριζοσπάστης
(
Σάββατο 23 Μάρτη 2013 - Κυριακή 24 Μάρτη 2013 - αριθ. φύλλου: 11509)