Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΔΕΥΑΚ: ανακοίνωση του ΔΣ των εργαζομένων για το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα της επιχείρησης



Το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τις πολιτικές διάλυσης της επιχείρησης από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ και τη Δημοτική Αρχή, που έχουν ως στόχο την ιδιωτικοποίησή της. Η τακτική παλιά και γνωστή. Μια επιχείρηση που στήθηκε με το μόχθο και τις προσπάθειες του κερκυραϊκού λαού, υποβαθμίζεται για να μπορέσουν πιο εύκολα να την παραδώσουν στους ιδιώτες. Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι τραγικές για την κάθε λαϊκή κερκυραϊκή οικογένεια, που θα κληθεί να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να μείνει χωρίς το πολύτιμο αγαθό του νερού. Ο κερκυραϊκός λαός θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων της επιχείρηση και μαζί τους να αντιταχθούμε στο σχεδιαζόμενο ξεπούλημά της, διεκδικώντας φτηνό νερό για όλους. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό για να καλύπτει τις ανάγκες του κερκυραϊκού λαού και όχι εμπόρευμα για να πλουτίσουν κάποιοι επίδοξοι επιχειρηματίες.


Στη συνέχεια παρατίθεται ολόκληρη η ανακοίνωση του ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ:



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ & ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔ. ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ & ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 4/3/2013 συνεδρίασε το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ και κατέληξε στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Η διάλυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΔΕΥΑΚ συνεχίζεται αμείωτα μαζί με τη διόγκωση της οικονομικής της ανεπάρκειας. Παρόλα αυτά, η Διοίκηση της Επιχείρησης ισχυρίζεται ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και γενικά η ΔΕΥΑΚ είναι μια βιώσιμη Επιχείρηση. Ο ισχυρισμός αυτός πρέπει να εκληφθεί  από τους εργαζόμενους της Επιχείρησης ως μια χαρακτηριστικά αποπροσανατολιστική πράξη μιας ομάδας ανθρώπων, τραγικά αδιάφορων για το κοινωφελές έργο και βαθιά προσηλωμένους στην άρχουσα τάξη. Οι άνθρωποι αυτοί, είτε σχηματίζοντας το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, είτε είναι διάφοροι Σύμβουλοι, είτε βρίσκονται στο περίφημο περιβάλλον του ίδιου του Πρόεδρου, του Διευθυντή της ΔΕΥΑΚ ή του Δήμαρχου, συμμετέχουν στη διάλυσή της και την παράδοσή της σε ιδιωτικά χέρια, χωρίς να τους απασχολεί ότι προδίδουν τον κερκυραϊκό λαό και τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ. Δεν τους απασχολεί ότι καταστρέφουν μια κοινωνική περιουσία που δημιούργησε με πολύ μόχθο και προσπάθεια ο κερκυραϊκός λαός. Οι άνθρωποι αυτοί, δεν μπορούν να ονομάζονται αφελείς ή ανίκανοι. Είναι αδίστακτοι. Είναι γνώστες της Ελληνικής πραγματικότητας. Είναι γνώστες της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Είναι γνώστες του πολιτικο-οικονομικού σχεδιασμού της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Οι άνθρωποι αυτοί, ενώ βλέπουν καθημερινά ότι η εφαρμογή του Καλλικράτη, της δημοσιονομικής προσαρμογής και των απίστευτων επιθέσεων στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα εκτός και εντός των τοίχων της Επιχείρησης, που έχουν φτάσει στον πάτο την επιχειρησιακή ικανότητα της ΔΕΥΑΚ και το βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων της, συνεχίζουν το έργο τους. Του προσθέτουν επίσης και τη σφραγίδα αυταρχισμού και συστημικής ανωτερότητας, φλερτάροντας -όπου τους περνάει- με αντιλήψεις που ανάγουν τη συλλογικότητα, την εμπειρία και την επιστημονική γνώση, σε ξεπερασμένες μορφές διοίκησης, που τους εμποδίζουν στην άσκηση των εξουσιών τους.

Έτσι στο όνομα της διάσωσης της Επιχείρησης δεν υπάρχει, με ευθύνη τους, ακόμη ο νέος Κανονισμός της Επιχείρησης, ενώ ο παλιός έχει καταργηθεί.

Έτσι στο όνομα της διάσωσης της Επιχείρησης έχουν εφαρμόσει, με ευθύνη τους, μια παραλλαγή του ενιαίου μισθολογίου που δίχασε ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους και ρήμαξε οποιαδήποτε προσπάθεια για τη συσπείρωσή τους ενάντια στην εξαθλίωση και την φτώχεια, δημιουργώντας με έντεχνο τρόπο ομάδες των λίγο φτωχών, των φτωχών και των πεινασμένων.

Έτσι στο όνομα της διάσωσης της Επιχείρησης μετατρέψανε, με ευθύνη τους, την Κατασκευαστική Επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα σε χρηματοκιβώτιο με ληξιπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα χρέη και σε μια κακοραμμένη εισπρακτική μηχανή που τα εξυπηρετεί. Δεν τους ενδιαφέρει από ποιόν και γιατί έχουν δημιουργηθεί αυτά τα χρέη. Ενώ ξέρουν πάρα πολύ καλά και με στοιχεία ποιοι και γιατί χρωστάνε, σκόπιμα αποφεύγουν τη δημοσιοποίηση τους στους Κερκυραίους. Αντί αυτού έχουν εξαπολύσει εις βάρος των εργαζομένων μια δημόσια εκστρατεία δημαγωγίας περί ευθυνών για την ομαλή λειτουργία της Επιχείρησης, και για την εργασιακή απόδοσή τους.

Το ΔΣ του Σωματείου καλεί όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση!! Να είναι έτοιμοι και συσπειρωμένοι ώστε να υπερασπίσουν με αποφασιστικότητα τα εργασιακά τους δικαιώματα. Να είναι έτοιμοι να απαντήσουν αποφασιστικά στην ήδη αποφασισμένη θέση της Διοίκησης της Επιχείρησης ότι τη διάλυση της ΔΕΥΑΚ την έχουν προκαλέσει οι εργαζόμενοί της, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας της Δημοτικής Επιχείρησης, του Δήμου Κέρκυρας και του Κράτους...  Η κερκυραϊκή κοινωνία μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ δεν πρέπει να αποδεχθούν αυτούς τους ισχυρισμούς. Δεν πρέπει να αποδεχθούν αυτές τις εξελίξεις και ως συμμαχία πρέπει να τις ανατρέψουν. Όλοι μαζί να παλέψουν και να ανακτήσουν τον κοινωφελή χαρακτήρα των ΔΕΥΑ που μηδενίστηκε από την εξέλιξη και τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.  

ΔΣ του Σωματείου                                 Κέρκυρα 5/3/2013