Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία

Την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας εκφράζουν δεκάδες σωματεία και ενώσεις εργαζομένων και ΕΒΕ της Θεσσαλονίκης που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.


Αναλυτικά σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν: 


«Εργαζόμενοι στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, αυτοαπασχολούμενοι, μικρέμποροι.

Η τρικομματική κυβέρνηση, οι μεγαλέμποροι, οι πολυεθνικές, τα μονοπώλια θέλουν να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία.


Η νομοθετική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου στο εμπόριο.


Τα επιχειρήματά τους πως αυτό είναι ακόμα ένα μέτρο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσει τους τζίρους, συγκρούονται με την ίδια την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που μας λέει πως όσο μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις των απόμαχων της δουλειάς, τόσο θα μειώνεται και ο τζίρος στην αγορά. Μια πραγματικότητα που μας λέει πως χιλιάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι κάτω από το βάρος των εξόδων και του ανταγωνισμού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και κλείνουν τα μαγαζιά τους, καταλήγοντας οι ίδιοι στην ουρά της ανεργίας. Μια πραγματικότητα που μας λέει πως όλες οι μεγάλες εταιρείες κάνουν εφαρμογή των ελαστικών μορφών εργασίας για να έχουν φτηνό και ευέλικτο προσωπικό εξασφαλίζοντας έτσι υψηλότερη κερδοφορία.


Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς στην ανεργία και στις μεγάλες εταιρείες θα αυξήσει την ένταση της εκμετάλλευσης στους εργαζόμενους.


Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ανοίγει τον δρόμο για την 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία σε όλους τους κλάδους και για όλους τους εργαζόμενους.


Η απόφαση της τρικομματικής να νομοθετήσει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αποδεικνύει, με ακόμα ένα νόμο, πως δεν μπορεί να υπάρχει κυβέρνηση φιλολαϊκή που να ικανοποιεί την εξουσία των μονοπωλίων.


Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι, σήμερα δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αυταπάτες, δεν μπορούμε να βαδίσουμε χωριστά. Από κοινού μπορούμε να παλέψουμε απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους. Η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας πρέπει να γίνει κοινή υπόθεση όλων μας. Να μην τους αφήσουμε να μας καταστρέψουν κι άλλο τις ζωές μας. Σήμερα, συμμαχώντας εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι έχουμε τη δύναμη να τους αντιμετωπίσουμε και να ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.


Καλούμε σε αγώνα για:


  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων.
  • Επαναφορά της κλαδικής σύμβασης για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης».


Τα σωματεία που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι τα εξής: 


ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ S/M ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ NOTOS ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΡΦΟΥΡ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ PRAKTIKER HELLAS

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Παρ, 10/05/2013 - 10:16