Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Έλληνες μετανάστες: Τα νούμερα που δεν λένε όλη την αλήθεια

Από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Βερολίνο
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι μελέτες και οι έρευνες για το νέο κύμα μετανάστευσης που φουντώνει από την Ελλάδα, αλλά επίσης και από Ιταλία, Ισπανία με προορισμό χώρες όπως Γερμανία, Σουηδία, Αγγλία.

Τα στοιχεία που δίνονται μέσα από αυτές τις μελέτες και έρευνες είναι «λειψά» και αποκρύπτουν την ουσία της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και της βαρβαρότητας της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Πραγματικά, καμία μελέτη δεν μπορεί να αποτυπώσει τα πραγματικά νούμερα της μετανάστευσης γιατί η σαπίλα του ίδιου του συστήματος που υπηρετούν δεν τους το επιτρέπει...

Έτσι π.χ. στη Γερμανία, όπως και σε κάθε καπιταλιστική χώρα, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία για τις στατιστικές υπηρεσίες δεν υπάρχει! Αλλά όχι μόνο για τις στατιστικές υπηρεσίες, αλλά και για τα ξεπουλημένα συνδικάτα είναι αόρατο το μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύει χωρίς σύμβαση, χωρίς ασφάλεια, χωρίς δικαιώματα! Την ώρα που ένα νέο κύμα μετανάστευσης φουντώνει, την ώρα που δουλεμπορικά γραφεία από Ελλάδα στέλνουν μαζικά εργαζόμενους στη Γερμανία για εργασία κυρίως στο χώρο του επισιτισμού και των ελληνικών εστιατορίων, την ώρα που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ ανασφάλιστοι, χωρίς συλλογική σύμβαση,  χωρίς δικαιώματα. σε συνθήκες γαλέρας… το γερμανικό κράτος, αλλά και τα συνδικάτα π.χ. αυτό του επισιτισμού (NGG) στη Γερμανία, κάνει πως σφυρίζει αδιάφορα.

Πώς μπορεί να είναι πραγματικά τα στοιχεία όταν για να καταμετρηθείς στις επίσημες στατιστικές υπηρεσίες πρέπει να έχεις μόνιμη κατοικία, αλλά... για να νοικιάσεις σπίτι πρέπει να έχεις σταθερό «συμβόλαιο» εργασίας και μισθό που να εξασφαλίζει στον ιδιοκτήτη του σπιτιού το ενοίκιό του, ...δηλαδή ένας φαύλος κύκλος όπου μπαίνει ένας μετανάστης με το που θα πατήσει το πόδι του στη χώρα υποδοχής. Ταυτόχρονα οργιάζουν τα κυκλώματα μετενοικιάσεων δωματίων, που φτάνουν να δίνουν ένα δωμάτιο 10 τετραγωνικών σε τιμές των 500 ευρώ χωρίς συμβόλαιο, άρα χωρίς καταγραφή από τη μεριά του γερμανικού κράτους, ή οργιάζουν τα διαμερίσματα όπου στοιβάζονται 10 και 15 άνθρωποι μαζί σε 2 ή 3 δωμάτια.

Πώς μπορεί να είναι πραγματικά τα στοιχεία αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας νέος μετανάστης, π.χ. ανεργία στην ίδια χώρα υποδοχής, προβλήματα γλώσσας, τον εξωθούν σε διαρκή «κινητικότητα», να αλλάζει δηλαδή χώρες και πόλεις για να βρει δουλειά χωρίς να έχει το δικαίωμα να δηλωθεί πουθενά, αφού απλά δεν υπάρχει σαν εργαζόμενος!

Είναι επίσης γεγονός και αληθεύουν τα στοιχεία ότι υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που «χρειάζονται» οι χώρες υποδοχής μεταναστών. Π.χ. γιατροί, μηχανικοί, προγραμματιστές κλπ. που αναδεικνύουν σειρά ζητημάτων. Η έλλειψη π.χ. υψηλά ειδικευμένου προσωπικού δημιουργείται λόγω των μεγάλων ταξικών φραγμών που μπαίνουν από νωρίς στα εκπαιδευτικά συστήματα αυτών των χωρών. Κι εδώ κριτήριο είναι το μεγάλο κόστος που πρέπει να επενδύσει μια επιχείρηση για να εκπαιδεύσει νέους εργαζόμενους, ενώ εξασφαλίζει κέρδος όταν έρχεται ειδικευμένο προσωπικό έτοιμο από κάποια άλλη χώρα. Άλλωστε η μαζική είσοδος τέτοιου εργατικού δυναμικού σε μια χώρα είναι πολύ βολική για το κεφάλαιο αφού συμπιέζει περαιτέρω την τιμή της εργατικής δύναμης. Έτσι ενώ π.χ. παρουσιάζεται από διάφορα αστικά μέσα στην Ελλάδα το πόσο «τυχεροί» είναι οι νέοι γιατροί που έχουν φύγει για ειδικότητα στη Γερμανία και ασκούν το επάγγελμα του γιατρού σε μεγάλα νοσοκομεία, την ίδια ώρα αποκρύπτουν τις απανωτές 48ωρες εφημερίες, τα 14-18ωρα που δουλεύουν σε καθημερινή βάση ως γιατροί μεγάλων «κρατικών» επιχειρήσεων. Άλλωστε οι Έλληνες κι άλλης εθνικότητας μετανάστες γιατροί είναι ήδη ο ιμάντας για να περάσουν οι νέες εργασιακές σχέσεις στα νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή προετοιμάζονται και οι όροι για την επόμενη γενιά μεταναστών από τώρα... Η ελληνική κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, που πετάει τα παιδιά της εργατικής τάξης κυριολεκτικά έξω από το σχολείο, υποβαθμίζει παραπέρα ή κλείνει τα σχολεία που μπορούσαν τα παιδιά των νέων μεταναστών να μορφωθούν και να μάθουν ελληνικά. Οι ελληνικές κοινότητες κλείνουν η μία πίσω από την άλλη λόγω υποχρηματοδότησης τόσο από την ελληνική όσο και από τη γερμανική πλευρά, ενώ οι δυνάμεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό κίνημα φέρουν ακέραια την ευθύνη για την απαξίωσή τους, τη μετατροπή τους σε κέντρα προώθησης της αντεργατικής πολιτικής ενάντια στα συμφέροντα των μεταναστών.

Οι νέοι μετανάστες, έχοντας τις Οργανώσεις εξωτερικού του ΚΚΕ στο πλάι τους,  μπορούν να πρωτοστατήσουν έτσι ώστε να οργανωθεί η πάλη τους για τα δικαιώματά τους από κοινού με την εργατική τάξη στις χώρες υποδοχής. Να διεκδικήσουν πολιτική διέξοδο με την οποία όλο τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν αυτοί να τον απολαμβάνουν.
 
Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Παρ, 10/05/2013 - 10:39