Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών παράρτημα Κέρκυρας την Παρασκευή 5 Ιουλίου στο Φαληράκι στις 20:00

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.) Παράρτημα Κέρκυρας πραγματοποιεί την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013 σύσκεψη φορέων, με αφορμή τις επικείμενες συγχωνεύσεις δομών απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ). Η σύσκεψη θα γίνει στη συνεδριακή αίθουσα της ΜΑΕΔΗΚ στο Φαληράκι στις 20:00 το απόγευμα. Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Ε.ΣΥ.Ν. Κέρκυρας αναφέρει:

Το τελευταίο διάστημα φουντώνουν οι φήμες και οι διαρροές για συγχώνευση του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δύο οργανισμοί με τελείως διαφορετική λειτουργία και φιλοσοφία ακόμη και για το τι σημαίνει θεραπεία, που σηματοδοτεί στην ουσία το κλείσιμο του ΚΕΘΕΑ, τον υποσκελισμό των στεγνών προγραμμάτων, τη ναρκοθέτηση της απεξάρτησης.

Το ΚΕΘΕΑ εδώ και τριάντα χρόνια έχει να επιδείξει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα στο χώρο της απεξάρτησης. Τουλάχιστον 300 άνθρωποι ολοκληρώνουν κάθε χρόνο τα προγράμματά του, δηλαδή κερδίζουν τη μάχη της απεξάρτησης. Μόνο το 2012, το ΚΕΘΕΑ προσέφερε υπηρεσίες σε περισσότερους από 1.600 χρήστες στο δρόμο, μέσω ειδικών παρεμβάσεων (street work). Περίπου 2.850 εξαρτημένοι συμμετείχαν σε Συμβουλευτικά Κέντρα, δηλαδή τους χώρους πρώτης επαφής με τα θεραπευτικά προγράμματα. Πάνω από 1.500 άτομα έλαβαν υπηρεσίες απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης και περισσότερα από 6.000 μέλη οικογενειών με πρόβλημα χρήσης. Πάνω από 2.000 κρατούμενοι και αποφυλακισμένοι συμμετείχαν στις παρεμβάσεις. 9.000 άτομα ήταν αποδέκτες υπηρεσιών πρόληψης στα σχολεία. Το παραπάνω έργο προσφέρεται από 480 εργαζόμενους, που έχουν υποστεί απάνθρωπες μειώσεις, κατά μέσο όρο 35% στους μισθούς τους και χάρη στις ηρωικές προσπάθειές τους έχει διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών.

Από την άλλη, ο ΟΚΑΝΑ, ενώ διαθέτει επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό το παραγκωνίζει, διολισθαίνοντας τα προγράμματα σε χαμηλών προδιαγραφών που κατακλύζουν όλη τη χώρα, κι αντί να απευθύνονται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες (φορείς του Εΐτζ κλπ.) τείνουν να γίνουν πανάκεια. Να σημειωθεί ότι μόλις το 4% των ανθρώπων που βρίσκονται σε προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ τα ολοκληρώνουν, έναντι του 70% στα «στεγνά» προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

Προκειμένου να μην περάσει ο εγκληματικός τούτος σχεδιασμός που τινάζει την απεξάρτηση στον αέρα, το ΕΣΥΝ Κέρκυρας προβαίνει σε σύσκεψη φορέων της τοπικής κοινωνίας την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013 , στην συνεδριακή αίθουσα στο Φαληράκι, προκειμένου να ενημερώσει, να συζητήσει με τους φορείς και να συντονίσει δράσεις που θα αποτρέψουν τούτο το σχεδιασμό. Καλεσμένος στην σύσκεψη ο Κώστας Αρβανίτης, ο γνωστός δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.

Παράλληλα το ΕΣΥΝ  συνεχίζει την συγκέντρωση υπογραφών για την στήριξη  των Κέντρων πρόληψης των οποίων η λειτουργία κινδυνεύει άμεσα από την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και την μη κατοχυρωμένη θεσμικά ύπαρξη και λειτουργία τους. 

«Είναι φανερό τι μέλλει γενέσθαι αν επιτρέψουμε μια τέτοια συγχώνευση. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Αφορά όλη την κοινωνία, χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους, όλους εκείνους που έχουν πέσει και θέλουν ένα χέρι για να σηκωθούν» τονίζει η Βάγια Μαρία- ιατρός, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΣΥΝ Κέρκυρας και συνεχίζει «καλούμε όλους τους φορείς του τόπου, φορείς παιδείας, υγείας, πρόνοιας, αθλητισμού, πολιτισμού, τους αιρετούς μας, να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του ΕΣΥΝ, να παραβρεθούν και να πάρουν θέση σε έναν τέτοιο σχεδιασμό, έτσι που να μην τον επιτρέψει η δυναμική της ίδιας της κοινωνίας. Ας μην ξεχνάμε πως στο παρελθόν αυτή η δυναμική απέτρεψε τα χειρότερα».