Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ασθενείς με ηπατίτιδα B - C: Απλησίαστη η θεραπεία για τους ανασφάλιστους! Κοστίζει μέχρι και 9.600 ευρώ το χρόνο

Σε απόγνωση οδηγούνται οι ανασφάλιστοι που πάσχουν από ιογενείς ηπατίτιδες (Β και C) καθώς χρειάζονται ακριβές εξετάσεις και πανάκριβες θεραπείες, που δεν μπορούν να καλύψουν με άδειες τσέπες λόγω της ανεργίας ή τα λουκέτα στα μαγαζιά.

Η δραματική αυτή κατάσταση ήρθε στην επιφάνεια σε μια συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της Ηπατίτιδας (28 Ιούλη). Ασθενής, μέλος ενός συλλόγου, ανέφερε ότι καθημερινά γίνονται 10-15 τηλέφωνα στο σύλλογο με αποκλειστικό θέμα την κάλυψη της νοσηλείας εκείνων που έχασαν την ασφάλισή τους ή εκείνων που πρέπει να αρχίσουν νοσηλεία και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Μόνο οι μοριακές εξετάσεις, όπως λέγονται, στοιχίζουν από 160 - 230 ευρώ. Εφόσον κριθεί ότι χρειάζεται θεραπεία, τότε είναι απαραίτητα φάρμακα 800 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, ανάλογα με τα θεραπευτικά σχήματα, χρειάζονται 4.800 ευρώ το εξάμηνο ή 9.600 ευρώ το χρόνο. Αν χρειαστεί ένα σύγχρονο τριπλό, όπως λέγεται, σχήμα, τότε το κόστος φτάνει μέχρι και τις 20.000 ευρώ το χρόνο.

Πρόκειται για απαγορευτικά ποσά για όσους δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Στην Ελλάδα, «υπολογίζεται ότι 400.000 άνθρωποι πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν», αναφέρθηκε από επιστήμονες.

Προέκταση αυτής της δραματικής κατάστασης αποτελεί η καταγγελία εκπροσώπου συλλόγου που έκαναν μεταμόσχευση ήπατος. «Με την αποστελέχωση, είπε, από άξιους επιστήμονες, νοσηλευτικό και παραϊτρικό προσωπικό, καθώς και την οικονομική ασφυξία των δομών και των σχηματισμών του ΕΣΥ, δίνεται έδαφος σε φαρμακευτικές εταιρείες να υποκαθιστούν την κρατική μέριμνα με χορηγίες (π.χ. μπλοκάκια για δωρεάν εξετάσεις PCR - RNA σε διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.».

Εκτός, δηλαδή, απ' την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας γίνεται και εμπόριο με την ανέχεια του κόσμου, λόγω των άγριων περικοπών στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

Πηγή: Ριζοσπάστης (Πέμπτη 18 Ιούλη 2013 - αριθ. φύλλου: 11601)