Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Αιμοδοσία Πολυκλινικής: Μεταφορά με λογιστικά κριτήρια

Αρχή της αλλαγής της χρήσης των μικρών νοσοκομείων, που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση της μεταφοράς της Αιμοδοσίας της Πολυκλινικής στον «Ευαγγελισμό».

«Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση» και μέχρι τη Δευτέρα οι εφτά εργαζόμενοι στην Αιμοδοσία θα πρέπει να μεταφερθούν στον «Ευαγγελισμό», είπε ο Διοικητής των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων Μιχάλης Θεοδώρου στους εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων απ' τα δυο νοσοκομεία στη χτεσινή συνάντησή τους. Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της συγκυβέρνησης είναι και η απόφαση που υπογράφει ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Αποφασίζουμε, αναφέρει, τη μεταφορά του τμήματος αιμοδοσίας της Πολυκλινικής λόγω επανεκτίμησης του τρόπου διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης μας σε υπηρεσίες Υγείας».

Δηλαδή, η μεταφορά δε γίνεται για την κάλυψη των αναγκών για υπηρεσίες Υγείας των κατοίκων της περιοχής, αλλά ύστερα από επανεκτίμηση των «διαθέσιμων πόρων». Μ' άλλα λόγια, οι ανάγκες προσαρμόζονται στα διαθέσιμα, πετσοκομμένα κονδύλια λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Η Αιμοδοσία της Πολυκλινικής προέρχεται απ' το πρώην 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, που έκλεισε. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο, προσφάτως ανακαινισθέν κτίριο, είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή και τροφοδοτεί με αίμα δημόσια νοσοκομεία για 100 χειρουργεία τη μέρα. Επίσης, καλύπτει με αίμα πέντε ιδιωτικές κλινικές. Ταυτόχρονα, αποτελεί και κέντρο για τη Μεσογειακή Αναιμία και την Ηπατίτιδα.

Σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των Εργαζομένων της Πολυκλινικής επισημαίνει ότι η απόφαση μεταφοράς της Αιμοδοσίας αποδυναμώνει και υποβαθμίζει το νοσοκομείο. «Δυσχεραίνει, τονίζει το σωματείο, τη λειτουργία των κλινικών, διότι θα υπάρξει πρόβλημα με τη μεταφορά του αίματος. Η μη έγκαιρη μεταφορά του αίματος μπορεί να καταστεί επικίνδυνη, για την ασφάλεια και τη ζωή των ασθενών». Το σωματείο καλεί τις διοικήσεις της ΥΠΕ και των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων να σταματήσουν τη μεταφορά της Αιμοδοσίας.

Πηγή: Ριζοσπάστης (Πέμπτη 18 Ιούλη 2013 - αριθ. φύλλου: 11601)