Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Νέο σοβαρό πλήγμα στα λαϊκά νοικοκυριά και, ταυτόχρονα, έναν ακόμη μποναμά στους μεγαλοβιομήχανους γενικά και ειδικά στους κεφαλαιοκράτες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, επιφέρει η νέα απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Σύμφωνα με αυτήν, αυξάνεται κατά 60% το μεσοσταθμικό τέλος χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ), για το δεύτερο εξάμηνο του 2013, που εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. 

Η μεσοσταθμική αυτή αύξηση, όμως, για τα οικιακά τιμολόγια φτάνει στο 118%, ενώ, για την υψηλή τάση μεταφράζεται σε μείωση κατά 49%, κάνοντας φτηνότερη τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος και προετοιμάζοντας την ιδιωτικοποίηση του τομέα. Ταυτόχρονα, η αύξηση του τέλους στη μέση τάση (βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες, κλπ.) είναι μόνο 14%. Έτσι, ένα μέσο λαϊκό νοικοκυριό θα κληθεί να πληρώσει 18 ευρώ περισσότερα ανά τετράμηνο, δηλαδή μια ετήσια επιβάρυνση 54 ευρώ.

Σχετικά μικρότερες, αλλά τσουχτερές είναι οι αυξήσεις και σε άλλες κατηγορίες λαϊκών στρωμάτων. Για παράδειγμα, στις λοιπές χρήσεις Χαμηλής Τάσης (γραφεία, καταστήματα, κλπ.) το τέλος αυξάνεται κατά 46%, ενώ στη μέση τάση αγροτικής χρήσης κατά 25%. 

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΡΑΕ, επιχειρεί να δικαιολογήσει το νέο χτύπημα στα ήδη φτωχά λαϊκά εισοδήματα, σημειώνοντας ότι η αύξηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που προέκυπτε με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), η οποία έφθανε μεστοσταθμικά στα 23,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Θυμίζει, επίσης, τη μνημονιακή υποχρέωση να μηδενιστεί ως το τέλος του 2014 το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. 

Με άλλα λόγια, αφήνει ανοιχτό το δρόμο και για νέες, σοβαρές αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2014, ενώ ομολογεί εμμέσως, ότι όλα αυτά οφείλονται στους «νόμους της αγοράς» και τα μονοπώλια, που κάνουν κουμάντο σ' αυτήν, έχοντας στην ιδιοκτησία τους την παραγωγή, μεταφορά και διανομή ενέργειας, μαζί με την αμέριστη στήριξη των αστικών κυβερνήσεων και του κράτους.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Σάβ, 20/07/2013 - 08:07
Τελευταία Ενημέρωση: Σάβ, 20/07/2013 - 12:36