Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Κυβέρνηση-εφοπλιστές: Δίνουν ψίχουλα, τους δίνει νέες φοροαπαλλαγές

Με τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή συμφώνου με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την οικειοθελή χρηματική προσφορά των τελευταίων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε την Πέμπτη 18/7, παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας, με το Προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και υπέγραψαν συνυποσχετικό σύμφωνο οικειοθελούς προσφοράς προς το Ελληνικό Δημόσιο. Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συμφωνία αφορά στο 90% του στόλου υπό την Ελληνική σημαία και το 65% του στόλου με ξένη σημαία, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τη ναυτιλία (σ.σ. τους εφοπλιστές) «Εθνικό Πρωταθλητή, μία δύναμη πατριωτισμού». Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει να δοθούν άμεσα 75 εκατ. ευρώ και από εκεί 140 εκατ. το χρόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία έρχεται μία μέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο παρείχε νέες φοροαπαλλαγές στις εφοπλιστικές εταιρείες. Ειδικότερα, στο άρθρο 46 του πολυνομοσχεδίου με τίτλο «Απαλλασσόμενα νομικά πρόσωπα», προβλέπεται η απαλλαγή από φόρο εισοδήματος των εταιρειών για τα κέρδη που αποκτούν από την εκμετάλλευση πλοίων με ελληνική σημαία, ή με σημαία κράτους - μέλους της ΕΕ ή κράτους ΕΟΧ...Το ακόμα προκλητικότερο είναι, ότι φορολογικής απαλλαγής τυγχάνουν και τα μερίσματα που διανέμουν οι συγκεκριμένες εταιρείες στους μετόχους τους. Προσθήκη που κατατέθηκε τις τελευταίες ώρες, απαλλάσσει από το φόρο εισοδήματος και τις ατομικές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης πλοίων.

Επίσης το ποσό που με βάση τη συμφωνία θα προσφέρουν οι εφοπλιστές, αντιστοιχεί στα χρήματα που δαπάνησαν, μόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιούλη, για αγορές μεταχειρισμένων και παραγγελίες νέων πλοίων, σύμφωνα με τον ναυτιλιακό οίκο «Golden Destiny».

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Πέμ, 18/07/2013 - 21:55