Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Εξοντωτικές και επικίνδυνες οι συνθήκες δουλειάς στα ξενοδοχεία: Απεργιακή κινητοποίηση στις 12 Αυγούστου

Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση
των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα
Τις συνθήκες εργασίας που οδηγούν σε συχνά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού να απαντήσουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 12 Αυγούστου και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 το πρωί στο πρώην εργοστάσιο Δεσύλλα (παραλιακός κόμβος Γαρίτσας).
Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει τα ατυχήματα, όπως περιγράφει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος. «...Σήμερα (σ.σ. τη Δευτέρα) οδηγήθηκε άλλος ένας εργαζόμενος ξενοδοχείου γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας στο Νοσοκομείο μετά από πτώση λόγω ολισθηρότητας στο χώρο της κουζίνας. Πριν 3 ημέρες άλλη μία εργαζόμενη στην ίδια κουζίνα είχε γλιστρήσει και είχε οδηγηθεί στο Νοσοκομείο, ενώ πριν από 5 ημέρες στη λάντζα του ίδιου ξενοδοχείου είχε χτυπήσει το ρεύμα την λαντζιέρα ενώ καθάριζε έναν ηλεκτρικό πολυκόφτη. Στις αρχές της σεζόν στο ίδιο ξενοδοχείο, εργαζόμενος χτύπησε σοβαρά και ακόμη αναρρώνει. Σε άλλο ξενοδοχείο πριν 10 ημέρες εργαζόμενη χτυπήθηκε από ρεύμα λόγω διαρροής ρεύματος σε θάλαμο θέρμανσης ρεσώ και οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα και προσθέτει πως «πολλαπλάσια είναι τα κρούσματα λιποθυμικών επεισοδίων και διακομιδής εργαζομένων σε ιδιωτικούς γιατρούς, Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας με συμπτώματα υπερκόπωσης».

«Ολα τα ατυχήματα έχουν ως αίτια, αφενός τα πλημμελή μέτρα προστασίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, αφετέρου τους εξαντλητικούς υπεράνθρωπους ρυθμούς εργασίας που υποχρεώνουν οι ξενοδόχοι τους εργαζόμενους να εργάζονται, με στόχο τη διεύρυνση της κερδοφορίας τους», εξηγεί ο Σύνδεσμος και σημειώνει πως έχει απευθυνθεί στο ΚΕΠΕΚ «χωρίς όμως να έχει καταστεί δυνατή η διενέργεια ελέγχων λόγω οικονομικής δυσπραγίας του συγκεκριμένου οργανισμού». Καλεί τους εργαζόμενους «να καταλάβουν ότι με το φόβο και την υπομονή όχι μόνο δεν θα κρατήσουν τις δουλειές τους, αλλά θα χάσουν σίγουρα την υγεία τους». «Ξεσηκωμός τώρα», καταλήγει η ανακοίνωση: «Είναι η μοναδική λύση, με αφετηρία την απεργία της 12ης Αυγούστου και την απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο πρώην εργοστάσιο Δεσύλλα (παραλιακός κόμβος Γαρίτσας)».

Πηγή: Ριζοσπάστης (Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013 - αριθ. φύλλου: 11619)