Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ληγμένα τρόφιμα: Νέα παιχνίδια κέρδους σε βάρος της υγείας του λαού

Σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, από την 1η Σεπτέμβρη στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα πωλούνται ληγμένα τρόφιμα σε χαμηλότερη τιμή. Απολύτως νόμιμα, δηλαδή, οι πολυεθνικές των τροφίμων θα παρατείνουν τη διάρκεια που βρίσκονται τα εμπορεύματά τους στα ράφια, αυξάνοντας τα κέρδη τους, καθώς θα πουλάνε στο λαό εμπορεύματα που κανονικά θα έπρεπε να στείλουν στα σκουπίδια. Κι ας μη ρίχνουν άλλη στάχτη στα μάτια του λαού οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται για ληγμένα ευαλλοίωτα προϊόντα, αλλά για προϊόντα των οποίων έχει παρέλθει η …προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης! Δηλαδή ληγμένα. Όχι Γιάννης, Γιαννάκης.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που μετρούν μέχρι και το τελευταίο σεντ για να βάλουν ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι της οικογένειάς τους, θα βρεθούν μπροστά σε πιο ελκυστικές (συγκριτικά πάντα) τιμές προϊόντων που όμως είναι αμφιβόλου ποιότητας. Ναι μεν διατυπώνονται διαβεβαιώσεις ότι τα τρόφιμα των οποίων η προτεινόμενη ημερομηνία ανάλωσης έχει περάσει δεν είναι αλλοιωμένα ή χαλασμένα. Όμως, ποιός μπορεί να το διασφαλίσει αυτό; Οι αυξημένοι επιστημονικοί έλεγχοι; Τα αυξημένα συντηρητικά και άλλες ουσίες που εμπεριέχονται σε τρόφιμα προκειμένου να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους; Κι αν ισχύει εξ' ορισμού ότι αυτό το χρονικό διάστημα το προϊόν δεν έχει υποστεί κάποια αλλοίωση, τότε ποιός μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι επιχειρήσεις δε θα μπουν στον πειρασμό να παρατείνουν και την αναγραφόμενη ημερομηνία ανάλωσης των προϊόντων, δηλαδή να τους δώσουν ακόμα μεγαλύτερη παραμονή στα ράφια με την υπάρχουσα τιμή και στη συνέχεια, πολύ αργότερα απ’ ότι σήμερα, να τα στείλουν στα «ράφια των ληγμένων»; Γιατί να μη σκεφτεί ένας επιχειρηματίας των τροφίμων ότι αφού το εμπόρευμα μπορεί δια νόμου να πωλείται για π.χ. μια εβδομάδα ακόμα, μπορεί και η αναγραφόμενη ημερομηνία ανάλωσης να μετατεθεί κατά μια εβδομάδα;

Στην οικονομία όπου μόνος «θεός» είναι το μεγαλύτερο κέρδος των επιχειρηματιών, τα παιχνίδια που στήνονται στις πλάτες και σε βάρος του λαού είναι επικίνδυνα ακόμα και για την ίδια τη ζωή του. Εξάλλου, ο λαός έχει πια πείρα από τα πάμπολλα διατροφικά σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (από το ορυκτέλαιο μέχρι τη διοξίνη και το αλογίσιο κρέας) και είχαν πάντα στόχο την αύξηση του κέρδους των επιχειρήσεων και μόνιμο θύμα την υγεία του λαού και των παιδιών του.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Τρί, 27/08/2013 - 17:28