Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με απόφαση Σαμαρά: Άνοιξε η κερκόπορτα - Σε κίνδυνο η λαϊκή στέγη

Ο κύβος ερρίφθη: «Ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με απόφαση του πρωθυπουργού σε συμφωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Δίχως τελειωμό τα αντιλαϊκά μέτρα καθώς άνοιξε πλέον το παράθυρο των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας λαϊκών οικογενειών με στόχο να προστατευθεί το τραπεζικό σύστημα και να διασωθεί η στεγαστική πίστη.

Σε δήλωση για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών ο πρωθυπουργός έκανε ξεκάθαρο πως «η Κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες πως η κυβέρνηση αναζητούσε τον κατάλληλο ελιγμό για να ξεπαγώσει τους πλειστηριασμούς υπό προϋποθέσεις σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις λαϊκές αντιδράσεις.

Επιπλέον παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι «η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα λόγω της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευθεί απολύτως», η νέα πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση κάνει την αρχή ανοίγοντας την κερκόπορτα των πλειστηριασμών και κανείς δεν μπορεί στα σοβαρά να υποστηρίξει ότι αργά η γρήγορα δεν θα ανοίξει ολότελα το θέμα.

Αποδεικνύεται περίτρανα μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού πως η ανακίνηση του θέματος από υπουργούς της κυβέρνησης ήταν μέρος του σχεδίου για τη ζύμωση του «ξεπαγώματος» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Επίσης αποδεικνύεται πως οι όποιες διαφοροποιήσεις εμφανίζονταν από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν τουλάχιστον διάτρητες αν όχι και υποκριτικές, καθώς όλοι οι υποστηρικτές της κυβέρνησης συμφωνούσαν στο «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις. Χαρακτηριστική η στάση του ΠΑΣΟΚ που εμφανιζόταν σε ΜΜΕ ως διαφορετική από τη θέση που εξέφραζε ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλούσε για άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών με κριτήρια και προϋποθέσεις αφού πρόσφατα στο «Πρώτο Θέμα» δήλωνε ότι η «ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού ή του μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Άλλωστε αυτό δεν θα βοηθούσε κανένα, ούτε τις τράπεζες...».

Πλέον μετά και τη σύσκεψη με τον Α. Σαμαρά τα δηλώνει πιο καθαρά καθώς υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως «υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να  έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας. Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας».

Πλέον ούτε καν οι πλειστηριασμοί δεν είναι ζήτημα για τον Ευ. Βενιζέλο διότι μέλημα της κυβέρνησης είναι ότι το τραπεζικό σύστημα θα δανείζει με εγγύηση κερδοφορίας.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Πέμ, 22/08/2013 - 15:40