Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Κοινωνική Ασφάλιση: Νέες περικοπές δύο δισ. ευρώ το 2014

Κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ περικόπτεται η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2014, σε σχέση με τη φετινή χρηματοδότηση, προδιαγράφοντας νέες μειώσεις στις συντάξεις και στις παροχές προς τους ασφαλισμένους. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, επιχειρώντας ταυτόχρονα να εμφανίσει τις μέχρι τώρα αιματηρές περικοπές στις συντάξεις ως «νοικοκύρεμα».


Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι με το νέο τρόπο στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, δεν θα δημιουργούνται ελλείμματα στα Ταμεία. Δηλαδή, η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ που θα καταβάλλεται από εδώ και πέρα θα μειώνονται, αφού λόγω της τεράστιας εισφοροδιαφυγής των επιχειρήσεων και των πόρων που χάνουν τα ταμεία, δεν είναι σε θέση να δίνουν αυτά που μέχρι τώρα προβλέπονταν στα καταστατικά τους. Έτσι ο ισχυρισμός του υπουργού ότι «οι αυξομοιώσεις στις επικουρικές εάν υπάρξουν θα είναι μικρές», σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν τους ασφαλισμένους και να αφήσουν να επιβληθούν οι νέες μειώσεις οι οποίες θα επέρχονται αυτόματα, χωρίς να υπάρχει κάθε φορά νέα κυβερνητική παρέμβαση.

Άλλωστε την ώρα που ο Γ. Βρούτσης «διαβεβαιώνει» ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις και οι συντάξεις «είναι διασφαλισμένες», την ίδια στιγμή δηλώνει πως «θα δώσει τη μάχη για να μη χρειαστεί να κοπούν συντάξεις». Η διγλωσσία του υπουργού, όχι μόνο δεν πρέπει να εφησυχάζει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αλλά να τους κάνει να πάρουν τα μέτρα τους για να αντιπαλέψουν και να αποτρέψουν τέτοιες εξελίξεις που ήδη έχει προαποφασίσει η κυβέρνηση. Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα καταθέσει τροπολογία που θα αυξάνει το ύψος της προσωρινής σύνταξης στο 90%, σε μια εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να ωθήσει περισσότερους δικαιούχους να ζητάνε την προσωρινή, καθώς όπως είπε μόνο το 27% στο ΙΚΑ και ακόμα λιγότεροι στον ΟΑΕΕ επιλέγουν αυτή τη λύση. Κίνηση που δείχνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τις εκταμιεύσεις των Ταμείων το επόμενο διάστημα -και μέσω της προσωρινής- καθυστερώντας έτσι την απόδοση ολόκληρης της σύνταξης στους δικαιούχους για ακόμα μεγαλύτερο χρόνο.

Πηγή: 902.gr 
Δημοσίευση: Δευ, 23/09/2013 - 20:58