Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

«Ευαγγελισμός»: Χωρίς κεντρική μονάδα χημειοθεραπειών

Χωρίς κεντρική μονάδα γίνονται καθημερινά εκατοντάδες χημειοθεραπείες στον «Ευαγγελισμό» με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνες για το σύνολο των ασθενών και ταυτόχρονα να ξοδεύονται και παραπάνω υλικά.

Η μη λειτουργία της κεντρικής μονάδας οφείλεται στην έλλειψη φαρμακοποιών και βοηθών φαρμακείων όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Ευαγγελισμού (ΣΕΝΕ) σε ενημερωτική επιστολή προς τους ασθενείς. «Η παρασκευή των διαλυμάτων (αραίωση των φαρμάκων) απαιτεί ειδικούς χώρους, ασφαλή μηχανήματα με φίλτρα και απαγωγή των επικίνδυνων σωματιδίων, απαιτεί κεντρικό χώρο στο Νοσοκομείο και εξειδικευμένο προσωπικό. Σε επτά τουλάχιστον τμήματα γίνεται η παρασκευή των διαλυμάτων. Σε αρκετούς από αυτούς χωρίς κανένα μέτρο προστασίας! Σε άλλους υπάρχουν πεπαλαιωμένα μηχανήματα με συχνές βλάβες».

Ο ΣΕΝΕ καταγγέλλει ότι πλήττεται βάναυσα η υγεία του νοσηλευτικού προσωπικού καθώς «υπάρχουν ήδη άμεσες επιπτώσεις με εξανθήματα, αναπνευστικά προβλήματα, ζάλη, ενώ τα μακροχρόνια προβλήματα της καρκινογένεσης δεν μπορούμε να τα υπολογίσουμε ακόμα». Πριν αρκετούς μήνες δημιουργήθηκε ειδικός κεντρικός χώρος στο φαρμακείο του Νοσοκομείου με ειδικό εξοπλισμό, για αυτήν ακριβώς τη σπουδαία λειτουργία, αλλά αυτός ο χώρος, όπως επισημαίνει ο ΣΕΝΕ δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού (φαρμακοποιών και βοηθών φαρμακείων). Επί πλέον, όπως σημειώνει ο ΣΕΝΕ, η κεντρική παρασκευή διαλυμάτων θα φέρει και σαφή εξοικονόμηση χρημάτων, αφού πολλά «υπόλοιπα» φαρμάκων δεν αξιοποιούνται στα διεσπαρμένα στο Νοσοκομείο τμήματα χημειοθεραπείας.

Και η επιστολή καταλήγει: «Δεν θα ανεχτούμε να γίνουν οι νοσηλεύτριες καρκινοπαθείς επειδή η κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ απαγόρευσαν τις προσλήψεις και επειδή η Διοίκηση αδρανεί» ζητώντας τη συμπαράσταση των ασθενών και την από κοινού διεκδίκηση της άμεσης λειτουργίας αυτής της μονάδας με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Πηγή: 902.gr 
Δημοσίευση: Τετ, 11/09/2013 - 21:56