Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Τεράστιες οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία - Στον αέρα η μεταφορά των μαθητών

Μία σχολική χρονιά στην οποία «από παντού κάτι λείπει» περιγράφουν οι εκπρόσωποι της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.

Με μείωση των εκπαιδευτικών σε σχέση με πέρσι κατά 16.000 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με 1.101 λιγότερους νηπιαγωγούς και 1.477 λιγότερους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια και μειωμένους κατά 825 τους εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, τα σχολεία τα οποία πάντα ήταν υποστελεχωμένα ασφυκτιούν.


Τα ολοήμερα τμήματα στα Δημοτικά ουσιαστικά δεν λειτουργούν, το μέλλον των μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων των ΕΠΑΛ παραμένει αβέβαιο, οι μαθητές του Λυκείου ξεκινούν σε πολλές περιπτώσεις με ελλείψεις και σε βασικές ειδικότητες τη φοίτηση στο «νέο» Λύκειο των ταξικών φραγμών.

Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία με τις πρώτες να λειτουργούν σαν χώροι «στάθμευσης» των παιδιών και τα δεύτερα να χάνουν 17.000 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών.

Στα Ειδικά Σχολεία οι μεταφορές είναι «στον αέρα» με τους διευθυντές να προτρέπουν τους γονείς να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους, με φοίτηση στα σχολεία εκ περιτροπής λόγω έλλειψης προσωπικού, με τα 26 σχολεία που έχουν ιδιόκτητα πούλμαν να περιμένουν να βρεθούν οδηγοί σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (όπως ενημέρωσε στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Παιδείας), εν αναμονή της παράτασης των συμβάσεων με τους όρους της κυβέρνησης και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκαλεί στους γονείς των μαθητών των Μουσικών - Καλλιτεχνικών Σχολείων το έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής που ξεκαθαρίζει πως η όποια παράταση των συμβάσεων για τη μεταφορά μαθητών δεν ισχύει για τα Μουσικά και τα Διαπολιτισμικά Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι της ΑΣΓΜΕ και της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών Σχολείων καταγγέλλουν τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και στο Κερατσίνι. Η ΑΣΓΜΕ δηλώνει ότι οι φασίστες δεν έχουν θέση στα σχολεία, στους χώρους όπου φοιτά, δουλεύει, μαθαίνει, ζει η νεολαία.

Εν τω μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν γονείς και μαθητές της Θέρμης, απαιτώντας να δοθεί άμεση λύση στο θέμα της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών και την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Στους 17 οικισμούς του καλλικρατικού δήμου Θέρμης υπάρχουν περίπου 2.500 μαθητές οι οποίοι για να έχουν πρόσβαση στο σχολείο τους χρειάζονται μεταφορικό μέσον. όπως καταγγέλλουν γονείς και μαθητές, το πρόβλημα της μεταφοράς θέτει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και την πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση που η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει.

Πηγή: 902.gr 
Δημοσίευση: Παρ, 20/09/2013 - 19:41
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 20/09/2013 - 19:41