Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Αποφάσεις των Αντιπεριφερειών για την Κυριακάτικη αργία

Ευθυγραμμισμένες με την κυβερνητική πολιτική, όπως ήταν αναμενόμενο, αρκετές από τις Αντιπεριφέρειες Αττικής.

Την Παρασκευή 8 Νοέμβρη, ήταν η τελευταία μέρα που έπρεπε να αποφανθούν οι Αντιπεριφερειάρχες για το αν και πόσες Κυριακές θα ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα κάτω από 250 τ.μ. στις περιοχές τους, εκτός από τις επτά που προβλέπει ο νόμος. 

Συγκεκριμένα, η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής έχει αποφασίσει άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου μόνο για την περιοχή της Φυλής, με το έωλο επιχείρημα της καλύτερης εξυπηρέτησης των αγοραστικών αναγκών των καταναλωτών. 

Η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής έλαβε απόφαση για να ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου. 

Επίσης, η αντιπεριφέρεια Νήσων, με εξαίρεση τη Σαλαμίνα και την Τροιζηνία. Στη λουτρόπολη των Μεθάνων, τα καταστήματα κάτω από 250 τ.μ. μπορούν να ανοίγουν όλες τις Κυριακές.

Οι Αντιπεριφέρειες Πειραιά, Κεντρικού, Δυτικού και Βορείου Τομέα, αποφάσισαν άνοιγμα τις εφτά Κυριακές που προβλέπει ο νόμος. 

Θυμίζουμε ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ έχουν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση να μην ανοίγουν καμία Κυριακή και πουθενά τα καταστήματα. Προχτές, κατέθεσαν αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητηθεί ξανά το ζήτημα.

Σε άλλες περιοχές:
  • Κάτω από την πίεση εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων υιοθέτησε κατά πλειοψηφία (14-8) την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να μην ανοίγουν τα καταστήματα καμία Κυριακή το χρόνο, ζητώντας μάλιστα από την Αντιπεριφέρεια Κέρκυρας να ανακαλέσει την απόφασή της για άνοιγμα επτά Κυριακές. 


  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε τα καταστήματα να είναι ανοιχτά, εκτός από τις επτά Κυριακές, άλλες τρεις: Δύο τις μέρες της ΔΕΘ και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

  • Στην Περιφέρεια Ηπείρου, η πλειοψηφία (ΝΔ-ΛΑΟΣ) αποφάσισε την περασμένη βδομάδα να μη συζητηθεί το θέμα (με το επιχείρημα ότι είναι θέμα των Αντιπεριφερειών να αποφασίσουν), παρά την αντίθετη γνώμη όλων των άλλων παρατάξεων αλλά και την αγωνιστική παρέμβαση εργαζομένων και φορέων που ζητούσαν θέση κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.

  • Στην Πελοπόννησο, η Αντιπεριφέρεια Αρκαδίας αποφάσισε άνοιγμα των καταστημάτων και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, στους βασικούς δήμους της περιοχής.

  • Ομόφωνη καταδίκη της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, πήρε τον περασμένο Ιούλη το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.

  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε άνοιγμα των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο.

  • Στη Θεσσαλία, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει το θέμα, ωστόσο η Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας αποφάσισε άνοιγμα τις επτά Κυριακές που προβλέπει ο νόμος.

  • Δεν έχουν πάρει θέση τα Περιφερειακά Συμβούλια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας.
Το πλαίσιο πάλης της κοινωνικής συμμαχίας

Την αντίθεσή τους στη λειτορυγία των καταστημάτων τις Κυριακές έχουν εκφράσει εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες θα είναι αρνητικές και αλυσιδωτές συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους. 

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα «ανοίξει» την όρεξη και σε άλλες μερίδες του κεφαλαίου που δε θα μείνουν θεατές των «προνομίων» που αποκτούν οι μεγαλέμποροι, (παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εφταήμερη δουλειά, μικρότεροι μισθοί - ασφάλιση) καθώς το Εμπόριο και οι υπηρεσίες υπήρξαν πάντα το «θερμοκήπιο» για αντιλαϊκά μέτρα που επεκτείνονταν μετά σε όλους τους κλάδους.

Οι δυνάμεις των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ καλούν σε ξεσηκωμό ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, προβάλλοντας το εξής πλαίσιο πάλης:

1. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

2. Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής Σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.

3. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

4. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

5. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

6. Θεώρηση ασφαλιστικού βιβλιαρίου για κάθε άνεργο και άνεργη εμποροϋπάλληλο, για κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικρό έμπορο, ανεξάρτητα από χρέη.

7. Σε κανένα σπίτι άνεργου - άνεργης εμποροϋπάλληλου - αυτοαπασχολούμενου - μικρού εμπόρου να μην κοπεί το ρεύμα.

8. Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια (ΔΕΗ - Εφορίας).

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Σάβ, 09/11/2013 - 09:01