Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ με πιθανό αναδρομικό μαχαίρι

Δεν απέκλεισε αναδρομικό μαχαίρι στο εφάπαξ αλλά και νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις πέραν της ήδη θεσμοθετημένης μείωσης των επικουρικών ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Για το εφάπαξ, σύμφωνα με τα όσα είπε στην Βουλή σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, ο οποίος θα μειώσει δραστικά το εφάπαξ κάτι που εμμέσως αλλά σαφώς παραδέχθηκε ο ο υφυπουργός λέγοντας πως στόχος είναι «να μην υπάρχει βίαιη μεταβολή». Δεν απέκλεισε η μείωση να έχει αναδρομική ισχύ διότι δεν έχει ακόμα αποφασισθεί σε ποιους δικαιούχους θα εφαρμοσθεί.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται πρόταση για το νέο υπολογισμό του εφάπαξ που να μεταφέρει σε βάθος δεκαετίας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων καθώς θα λαμβάνει υπόψη το αξίωμα «περιουσία–ληξιπρόθεσμες οφειλές–ποσό για χορήγηση».

Για τις επικουρικές συντάξεις σημείωσε ότι η μείωση τους με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού τους θα προκύψει από 1/1/2015, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν γνωρίζει αν υπάρχει ανάγκη ο νέος υπολογισμός να γίνει από 1/1/2014».

Για τις κύριες συντάξεις ο Β. Κεγκέρογλου σημείωσε πως όλα εξαρτώνται από την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και πως στόχος της κυβέρνησης είναι να την εξασφαλίζει. Συνεπώς όπως ο ίδιος ανέφερε «αν τα ταμεία δεν έχουν να δώσουν τότε υπάρχει πρόβλημα» αφού το κράτος θα διασφαλίζει μόνο το πόσο των 360 ευρώ από 1/1/2015.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τα ταμεία μειώνεται από 12,6 δισ. ευρώ το 2013 θα μειωθεί σε 10,5 δισ. ευρώ το 2014 και σε 9,7 δισ. ευρώ την διετία 2015-16.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Τρί, 19/11/2013 - 21:49