Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις αποζημιώσεις μετακίνησης των νεφροπαθών του νοσοκομείου Κέρκυρας

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Καραθανασόπουλος σχετικά με την αποζημίωση μετακίνησης των νεφροπαθών στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης: 

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Υγείας

Θέμα: Αποζημίωση μετακίνησης των νεφροπαθών στο νοσοκομείο της Κέρκυρας

Οι νεφροπαθείς της Κέρκυρας και όλης της χώρας βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας, στο όνομα της κρίσης. Αυτή η κατάσταση ήταν και είναι μια συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων για να μετακυλήσουν το κόστος περίθαλψης από την πολιτεία στον ασθενή και να προχωρήσει παραπέρα η εμπορευματοποίηση στον τομέα της υγείας.

Ένα επιπλέον πρόβλημα για την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των νεφροπαθών που κάθε δεύτερη μέρα χρειάζονται αιμοκάθαρση είναι η μετακίνησή τους στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, που λειτουργεί η ανάλογη μονάδα αιμοκάθαρσης. Μετά τη μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου εκτός πόλεως, ο ΕΟΠΥΥ όφειλε να δίνει στους νεφροπαθείς για τις μετακινήσεις που αναγκάζονται να κάνουν λόγω αιμοκάθαρσης το ποσό των 400 ευρώ αντί του ποσού των 115 ευρώ τον μήνα, που αντιστοιχούσε στις εντός πόλεως μετακινήσεις. Αντιγράφουμε από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος 2ο) α/φ 46368: 


"Η. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ:

α) Ασθενείς ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που εισήχθησαν ή αντιμετωπίστηκαν με βραχεία νοσηλεία σε νοσηλευτική μονάδα (κρατική ή ιδιωτική) ή εξετάστηκαν σε υγειονομική δομή εκτός του τόπου κατοικίας τους, αποζημιώνονται με την αξία των εισιτηρίων μετάβασης και επιστροφής με τα συγκοινωνιακά μέσα μαζικής μεταφοράς στις οικονομικότερες θέσεις (λεωφορείο, τρένο, πλοίο), στις περιπτώσεις που η πάθησή τους δεν αντιμετωπίζεται στο κρατικό ή πανεπιστημιακό ή στρατιωτικό νοσοκομείο ή τη συμβεβλημένη υγειονομική δομή του τόπου κατοικίας τους. …

γ) όσον αφορά στην μετακίνηση των νεφροπαθών για αιμοκάθαρση ο ασφαλιστικός φορέας αποζημιώνει έξοδα μετακίνησης ως εξής:

1) Για Αθήνα - Πειραιά 230 € το μήνα. 2) Για Θεσσαλονίκη 220 € το μήνα.
3) Για Ηράκλειο - Πάτρα 140 € το μήνα.
4) Εντός των λοιπών αστικών κέντρων 115 € το μήνα.
5) Για τις μετακινήσεις εκτός των αστικών κέντρων (χωριά ή κωμοπόλεις) και για αποστάσεις έως 50 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου, προς το πλησιέστερο διαθέσιμο κέντρο αιμοκάθαρσης, ο Οργανισμός αποζημιώνει τους ασφαλισμένους με το ποσό των 400€ για το σύνολο των μηνιαίων μετακινήσεων, ανεξαρτήτως του μέσου με το οποίο μετακινούνται".

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να δοθούν αναδρομικά τα έξοδα μετακίνησης των νεφροπαθών της Κέρκυρας και συγκεκριμένα:

Μετά τη μετεγκατάσταση του νοσοκομείου εκτός πόλεως, ο ΕΟΠΥΥ όφειλε να δίνει στους νεφροπαθείς για τις μετακινήσεις που αναγκάζονται να κάνουν λόγω αιμοκάθαρσης το ποσό των 400 ευρώ αντί του ποσού των 115 ευρώ το μήνα, που αντιστοιχούσε στις εντός πόλεως μετακινήσεις. Το ποσό των 400 ευρώ ξεκίνησε να δίνεται από τον Ιούλιο του 2013, ενώ το νοσοκομείο εγκαταστάθηκε εκτός πόλεως τον Δεκέμβριο του 2011. Η διαφορά των 285 ευρώ (400-115) μηνιαίως πρέπει να δοθεί άμεσα στους δικαιούχους». 

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Παρ, 22/11/2013 - 14:56