Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Πρόγραμμα "Μαθητεία για αποφοίτους των ΤΕΕ": ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: «Μαθητεύουν οι νέοι» στην τζάμπα εργασία

Να καταδικάσουν το πρόγραμμα «Μαθητεία για αποφοίτους», που συνεχίζει για δεύτερη χρονιά η κυβέρνηση, καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τα σωματεία του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα, τους Συλλόγους Διδασκόντων των ΕΠΑΛ και τις ΕΛΜΕ.

Όπως φαίνεται, από την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, η κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμα «Μαθητεία για αποφοίτους» που απευθύνεται σε απόφοιτους των ΕΠΑΛ. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ή χρονιάτικης μαθητείας, οι νέοι και οι νέες δεν θα παίρνουν μισθό, αλλά 300 ευρώ το μήνα με τη μορφή «υποτροφίας» από το υπουργείο. Οι εργοδότες απαλλάσσονται και από το ασφάλιστρο, αφού το υπουργείο θα ασφαλίζει τους μαθητευόμενους μόνο για την περίπτωση «ατυχήματος». Αξίζει να σημειωθούν και τα ψιλά γράμματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα, που μπορεί να στερήσουν από τους μαθητευόμενους ακόμα και αυτά τα 300 ευρώ. Απλήρωτος θα μένει, για παράδειγμα, ο μαθητευόμενος αν αποχωρήσει από τη μαθητεία πριν συμπληρωθεί ένα ελάχιστο διάστημα 2 μηνών, ενώ για να καταβληθεί το πλήρες ποσό απαιτείται η συμπλήρωση 20 ημερών μαθητείας κάθε μήνα. Με άλλα λόγια, οι μαθητευόμενοι δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να αρρωστήσουν, χωρίς να υποστούν τις συνέπειες.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει θέσεις μαθητείας για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιωτικές κλινικές, παιδικοί σταθμοί και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.


Όπως σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: «Οι νέοι σήμερα έχουν ανάγκη από σταθερή και μόνιμη δουλειά, με δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο και διακοπές, με μισθούς που να τους επιτρέπουν να ζήσουν και να κάνουν οικογένεια. Δεν έχουν ανάγκη τη δουλειά με το κομμάτι, για λίγους μήνες και για λίγα ψίχουλα και μετά την επιστροφή στον Καιάδα της ανεργίας!

Το πρόγραμμα αυτό, συνολικά ο θεσμός της μαθητείας συνδέεται με τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για κατάργηση κάθε δέσμευσης ως προς τον κατώτερο μισθό, για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και για γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μάλιστα, ήδη, μεγάλες πολυεθνικές έχουν διατυπώσει αίτημα για μείωση του βασικού μισθού (καταρχήν) των νέων ακόμα και στα 300 ευρώ. Αυτό σημαίνει "νέο μισθολόγιο" στο Δημόσιο, νέα μείωση των μισθών, χτύπημα της σταθερής και μόνιμης εργασίας, κάτι που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια και στα σχολεία και στον κλάδο των εκπαιδευτικών (προσλήψεις μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας από τον ΟΑΕΔ, μέσω ΕΣΠΑ, με μπλοκάκι κλπ…).

Η εμπλοκή και των σχολείων σε τέτοιους είδους προγράμματα πρέπει να σημάνει συναγερμό! Θέλουν τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς να λειτουργούν σαν μεσάζοντες για να βρίσκουν οι επιχειρήσεις τζάμπα εργατικό δυναμικό! Να υποβαθμίσουν την όποια τεχνική εκπαίδευση στο επίπεδο της κατάρτισης, στις δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά. Το σχολείο αυτό ούτε την ανεργία μπορεί να αντιμετωπίσει, ούτε τεχνική εκπαίδευση θα προσφέρει. Δε θα υπάρχει μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εκπαιδευτικούς, τα τμήματα θα ανοίγουν και θα κλείνουν σε ένα βράδυ, ανάλογα με τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Εδώ και τώρα επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους. Δουλειά σταθερή και μόνιμη, με δικαιώματα. Όχι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και στους μισθούς των 300 ευρώ. Να υπογραφεί Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αυξήσεις που να καλύπτουν ένα μέρος από τις τεράστιες απώλειες».

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Τρί, 12/11/2013 - 15:45