Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Την Πέμπτη στη Βουλή η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, με την οποία ξεκινά η σταδιακή άρση της παρεχόμενης προστασίας ακόμη και για την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και θα συζητηθεί την Παρασκευή στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και το Σάββατο στην ολομέλεια.

Πριν την πλήρη απελευθέρωση θα εφαρμοστεί το 2014 ένα μεταβατικό στάδιο που θα μειώνει τα όρια των αντικειμενικών τιμών που ισχύουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (τα όρια που ισχύουν σήμερα ξεκινούν από 300.000 ευρώ και κλιμακώνονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη). Επίσης καταργείται η προστασία που ισχύει σε οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία (δεύτερη κατοικία, εξοχικά, γραφεία κ.ά) για χρέη στις τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ.

Η βαθμιαία απελευθέρωση των πλειστηριασμών γίνεται για να προασπίσει τα συμφέροντα των τραπεζών αφού το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών, σε σύντομο διάστημα, θα έριχνε απότομα τις τιμές των ακινήτων. Αυτό θα δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα στους τραπεζίτες και θα αύξανε τις ανάγκες  «ανακεφαλαιοποίησης», σε μια περίοδο που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι ανταγωνισμοί γύρω από τους τρόπους διάσωσης των τραπεζών της ΕΕ.

H  Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει στη βουλή τροπολογία για την προστασία της λαϊκής στέγης με θέμα: «Απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών και μέτρα για την ουσιαστική ελάφρυνση των χρεών τους». Η προστασία αφορά λαϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, διαγραφή του συνόλου των κάθε μορφής τόκων, διαγραφή του 50% της οφειλής για στεγαστικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Τρί, 17/12/2013 - 22:53