Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Κατάσχεση του «κοινωνικού μερίσματος» από τις τράπεζες

«Κούφιες» αποδείχθηκαν οι διακηρύξεις της κυβέρνησης, ότι το «κοινωνικό μέρισμα» θα είναι ακατάσχετο.

Από το πρωί που ξεκίνησε η διανομή του, υπάρχουν καταγγελίες ότι το ποσό παρακρατήθηκε από τις τράπεζες, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες.

Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του αναφέρει πως «με βάση το νόμο, το ''κοινωνικό μέρισμα'' καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επικοινώνησαν με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ενώ ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και τις διοικήσεις των τραπεζών ξέσπασε ένα γαϊτανάκι αλληλομετάθεσης ευθυνών.


Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε ότι η φορολογική διοίκηση δεν έχει καμία σχέση με τις κατασχέσεις αυτές και ότι η αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας ήταν να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, κάτι και το οποίο και έγινε. Ο υπουργός εργασίας, Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως απαγορεύεται ο συμψηφισμός και η κατάσχεση του κοινωνικού μερίσματος για οποιονδήποτε λόγο. Πρόσθεσε  πως εάν έχει συμβεί «αυθαίρετη πράξη» από τις τράπεζες, «θα διορθωθεί άμεσα και εννοώ σήμερα». Από την πλευρά τους οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι δεν είχε εκδοθεί σχετική εγκύκλιος που να ενημερώνει για το ακατάσχετο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών σήμερα πιστώθηκαν οι λογαριασμοί 205.912 νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις και το συνολικό ποσό που δόθηκε ανέρχεται στα 133,2 εκατ. ευρώ.

Από την ανάλυση της 1ης πληρωμής προκύπτει ότι:
  • Το μέσο ποσό «κοινωνικού μερίσματος», ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.
  • Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.
  • Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.
  • Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.
  • Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.
Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιούνη.. Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τον αποκλεισμό πολλών νοικοκυριών, το υπουργείο Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθούν τα κριτήρια.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Παρ, 09/05/2014 - 10:12