Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Πρόκληση από τον όμιλο Λιμπάντση

Πρόσφατη ανακοίνωση της μεγαλοεταιρείας "Limpantsis Φρούτα και Λαχανικά" γνωστοποιεί στο κερκυραϊκό κοινό, ότι προσφέρει σε όλους τους ανέργους έκπτωση 25% στα προϊόντα της. Πρόκειται για ένα διαφημιστικό τρικ, που προσπαθεί να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο, το λύκο ως πρόβατο, τον εκμεταλλευτή των εργαζομένων ως φιλάνθρωπο! Η παραπάνω ανακοίνωση προκαλεί τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε άνεργο, καθώς δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει εκμετάλλευση του εργαζομένου για να θησαυρίζει ο μεγαλοερδοδότης. 

Και πραγματικά είναι προκλητική η ανακοίνωση, αν αναλογιστούμε την υπόθεση των super market SCONTO!

Τα super market SCONTO άνηκαν στον όμιλο Λιμπάντση με αρκετά καταστήματα σε ολόκληρο το νησί, με αρκετούς εργαζόμενους σε αυτά (κατά κύριο λόγο γυναίκες) και με μεγάλα κέρδη για τον όμιλο. Το 2013 η εργοδοσία αποφάσισε να κλείσει τα super market SCONTO, ώστε να επενδύσει τα υπερκέρδη, που είχε συσσωρεύσει από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, των μικρών παραγωγών, καθώς και των καταναλωτών, σε νέους τομείς "υγιούς" επιχειρηματικής δράσης, που θα επέφεραν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στον όμιλο και συγκεκριμένα στο χώρο του τουρισμού και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Έτσι, μη έχοντας καταβάλει δεδουλευμένα πολλών μηνών, πέταξε στην κόλαση της ανεργίας δεκάδες εργαζόμενες, που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν γυναίκες, μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά και χωρίς άλλα εισοδήματα! Δηλαδή, ο όμιλος Λιμπάντση, που σήμερα κάνει "φιλανθρωπική" έκπτωση στους ανέργους, συνέβαλε στη δημιουργία νέων ανέργων, για να πλουτίσει ο ίδιος ακόμα περισσότερο! 

Αλήθεια "φιλάνθρωποι" κύριοι της εργοδοσίας του ομίλου Λιμπάντση, οι άνεργοι των SCONTO, που δημιουργήσατε εσείς οι ίδιοι, πώς θα πληρώσουν το ποσό, που απομένει από την έκπτωση 25% όντας άνεργοι και μη έχοντας πάρει ακόμα ούτε καν τα δεδουλευμένα τους;

Αυτό βεβαίως δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση! Έτσι λειτουργεί αυτό το σύστημα! Πατάει επί πτωμάτων, για να αυγατίζουν τα κέρδη τους μια χούφτα εκμεταλλευτές, που το παίζουν στο τέλος και φιλάνθρωποι με τον κόπο και τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων! Μια χούφτα εκμεταλλευτές, που έχουν ορίσει υπαλλήλους τους κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προωθούν τα συμφέροντά τους! Για να έχουν εξάλλου ολοένα και περισσότερα κέρδη έσφιγγαν τα προηγούμενα χρόνια όλο και περισσότερο το ζωνάρι στο λαό. Για να έχουν ολοένα και περισσότερα κέρδη παίρνουν σήμερα όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, που τα ονομάζουν στη χώρα μας μνημόνια και σε άλλες χώρες με διαφορετικά ονόματα, ρημάζοντας τις ζωές μας!

Όμως η κατάσταση αυτή δεν είναι μονόδρομος! Λύση υπάρχει και βρίσκεται στον οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο αγώνα εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων-μικρών ΕΒΕ και φτωχών αγροτών. Πρέπει τώρα να πάρουμε την υπόθεση στα δικά μας χέρια και να οργανωθούμε στα σωματεία μας, ώστε να βάλουμε φρένο στον κατήφορο που ζούμε και να ανοίξουμε το δρόμο για μια άλλη κοινωνία, στην οποία κουμάντο θα κάνουμε εμείς, με βάση τις ανάγκες μας. Τη δύναμή μας δεν την έχουμε δοκιμάσει ακόμα! Αυτό το γνωρίζουν και το φοβούνται, γι' αυτό προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι τάχα είναι μάταιο να αγωνίζεται, καθώς τίποτα δεν αλλάζει, ότι τάχα οι απεργίες και τα συλλαλητήρια δε βγάζουν πουθενά, ότι τάχα τα αφεντικά είναι πανίσχυρα. Παράλληλα, αξιοποιούν για τη βρώμικη δουλειά τα μαντρόσκυλά τους, τη Χρυσή Αυγή, και τους εργατοπατέρες των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, όπως την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, που βάζει εμπόδια ακόμα και στην προσπάθεια του σωματείου μας, να οργανώσει μαθήματα αλληλεγγύης για τα παιδιά των μελών του σωματείου μας  ώστε να μην μείνει κανένα παιδί συναδέλφου χωρίς μόρφωση.

Τους λέμε ξεκάθαρα, εμείς δε σκύβουμε το κεφάλι. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ εμείς και τα παιδία ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ!

Πρώτη απάντηση δώσαμε την Πέμπτη 22 Οκτώβρη στο μαχητικό συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε των αγώνα μας με την πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη!

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 12 ΝΟΕΜΒΡΗ και στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10:00 το ΠΡΩΙ στο ΣΑΡΟΚΟ!