Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ανακοίνωση στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από τον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων στέκεται στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς που αγωνίζεται και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά της. Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, ολόκληρου του λαού, καθώς στρέφεται ενάντια στα ίδια μεγάλα συμφέροντα και στην ίδια πολιτική, που μας φορτώνει συνεχώς με νέα μέτρα και βάρη, με νέα μνημόνια, μας εξαφανίζει τους μισθούς και τις συντάξεις, αυξάνει την ανεργία, απελευθερώνει τις απολύσεις, ελαστικοποιεί περεταίρω τις εργασιακές σχέσεις, εντείνει τη φοροληστεία, αυξάνει την καταστολή και βάζει εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων-στη συνδικαλιστική δράση, ξεσπιτώνει οικογένειες, προκαλεί πολέμους, δυστυχία και προσφυγιά και ο κατάλογος δεν έχει τέλος… Είναι η πολιτική που εκφράζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και όλα τα κόμματα, που στηρίζουν τα μεγάλα αφεντικά, ώστε να αυγατίζουν συνεχώς τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων, ολόκληρου του λαού. Είναι η πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε., των μνημονίων και «του κατ’ επάγγελμα αγρότη»… Είναι η πολιτική που στο χώρο των αγροτών εφαρμόζεται με στόχο να εξαφανίσει τη μικρομεσαία αγροτιά, να επιταχύνει τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα. Κάτι που έχει ως άμεση συνέπεια την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση για χιλιάδες μικρά και μεσαία νοικοκυριά, που ζουν από τη γη και τα ζώα τους. Ακριβώς γι' αυτό πρόκειται για έναν δίκαιο αγώνα, έναν αγώνα επιβίωσης, αγώνα όλου του λαού!

Τώρα που κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, πολλά παπαγαλάκια αλλά και κόμματα που υπερασπίζονται τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών και γενικότερα μεγαλοεπιχειρηματιών, προσπαθούν να στρέψουν τους εργαζόμενους και τον υπόλοιπο λαό εναντίον τους, με διάφορα επιχειρήματα του τύπου ότι «θα ταλαιπωρηθεί ο κόσμος από το κλείσιμο των δρόμων», ότι «οι αγρότες ζητάνε υπερβολικά πράγματα, που άλλες ομάδες πολιτών δεν τα ζητάνε» και άλλα τέτοια. Η γνωστή τακτική του διαίρει και βασίλευε. 

Τους δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οι εργαζόμενοι, που υποφέρουμε το ίδιο, όπως και οι φτωχοί αγρότες από την εφαρμοζόμενη πολιτική, απαντάμε με ενιαίο μέτωπο, με κοινό αγώνα, με την κοινωνική μας συμμαχία απέναντι στην ενιαία και κοινή επίθεση που μας έχουν εξαπολύσει τα μεγάλα αφεντικά. Γνωρίζουμε πως μόνο όταν ο αγώνας μας είναι κοινός απέναντι στην αιτία, που μας εξαθλιώνει και μας καταστρέφει τη ζωή, τους μονοπωλιακούς ομίλους και τα κέρδη τους, μπορεί να έχει αποτελέσματα, μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας μια ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας. Όσο μελάνι και αν χύσουν, όσα ψέματα και να πουν, όση λάσπη κι αν πετάξουν δε θα μας κάνουν να φαγωθούμε μεταξύ μας, δε θα τους κάνουμε τη χάρη να μας διασπάσουν, να μας βάλουν στο χέρι.

Καταγγέλλουμε επίσης της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) του Περιφερικού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, για τη στάση της στη συνεδρίας της 22ας Γενάρη, στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπία και του Σωματείου μας. Εκεί, με περισσό θράσος και κυνισμό, ο Περιφερειάρχης (ΣΥΡΙΖΑ) παραδέχθηκε ότι στόχος αυτής της πολιτικής είναι η εξαφάνιση της μικρομεσαίας αγροτιάς αλλά από την άλλη ο υπεύθυνος Αντιπεριφερειάρχης για τα  αγροτικά ζητήματα (ΛΑΕ) έφερε ψήφισμα, το οποίο υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ), που επί της ουσίας υπερασπίζεται αυτήν την πολιτική, την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Ε.Ε., την ΚΑΠ, την πολιτική που ξεκληρίζει τους φτωχούς αγρότες. Παράλληλα, αν και δήλωσαν ότι θεωρούν δίκαια τα αιτήματα της ΟΑΣΚ εντούτοις δεν τα έκαναν δεκτά, ώστε να τα υιοθετήσουν! Δε μας ξαφνιάζει η στάση τους. Την ίδια στάση είχαν και για το ζήτημα της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, όταν από τη μία οι ίδιοι μας έλεγαν ότι με αυτόν τον τρόπο οι μεγαλοεργοδότες θέλουν να αυξήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και να κλείσουν τα μικρομάγαζα αλλά από την άλλη μας τόνιζαν ότι δε μπορούν να κάνουν κάτι...

Εργαζόμενοι και αγρότες άλλο δρόμο δεν έχουμε πέρα από το δρόμο του κοινού μας αγώνα. Μαζικοποιούμε τα ταξικά μας Σωματεία και τους αγροτικούς συλλόγους. Συμμετέχουμε στους αγώνες που θα αναπτυχτούν το επόμενο διάστημα. Διεκδικούμε όλα όσα χάσαμε αυτά τα χρόνια της κρίσης, διεκδικούμε μία ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις δυνατότητες της εποχής μας.



Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες του νησιού μας στις 13 Φλεβάρη, στις 11  το πρωί στο Σαρόκο.