Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι...!

Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι, λέει μια παροιμία του σοφού λαού μας! Η παροιμία αυτή ταιριάζει γάντι στην πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, η οποία δε χάνει ευκαιρία να επιτεθεί σε εργαζόμενους, ειδικά σε όσους οργανώνονται σε Σωματεία, όπως το δικό μας (Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων), που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ. Μα καλά, θα αναρωτηθεί κάποιος, πλειοψηφία Διοίκησης ενός εργατικού κέντρου και επιτίθεται σε εργαζόμενους; Δυστυχώς τα πράγματα είναι έτσι και υπάρχει εξήγηση για αυτό!

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι κύριοι αυτοί, οι εργατοπατέρες όπως τους αποκαλεί ο λαός μας, βγάζουν σπυράκια και μόνο στο άκουσμα του συνθήματος «ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ». Έτσι, ότι στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό, τα μεγάλα αφεντικά και την εκμετάλλευση των εργαζομένων από αυτά, το χαρακτηρίζουν ως κομματικό. Από την άλλη, ότι τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων (κοινωνικοί διάλογοι, εργασιακή ειρήνη, εθνική συνεννόηση, ανάκαμψη-ανάπτυξη που πατάει πάνω στα αποκαΐδια της ζωής μας κ.λπ.) είναι το ακομμάτιστο, το αχρωμάτιστο, το αντικειμενικό. Αποφεύγουν βέβαια να μας πουν ποιοι ωφελούνται από αυτήν τους την αντίληψη και πρακτική, που δεν είναι άλλοι από τα μεγάλα αφεντικά.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας θεωρεί υπερβολικό αίτημα, από την πλευρά των εργαζομένων, να παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα παρά θα πρέπει να βολευτούμε με το ξεροκόμματο που θα μας πετούν όποτε βολεύει τα μεγάλα αφεντικά. Στην ουσία δηλαδή, προτρέπουν τους εργαζόμενους να συμβιβαστούν με την εκμετάλλευση που υφίστανται, με τα μισο-δικαιώματα, τη μισο-ζωή! Δεν θέλουν την οργάνωση των εργαζομένων με ταξικό προσανατολισμό, κόντρα στα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και των ομίλων! Γι’ αυτό εξάλλου υπερασπίζονται την ξεπουλημένη πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, γι’ αυτό στρέφονται ενάντια σε κάθε προσπάθεια αλληλεγγύης εργαζόμενου προς εργαζόμενο, όπως έγινε την περασμένη χρονιά με τα μαθήματα αλληλεγγύης που διοργάνωσαν τα Σωματεία που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ. για παιδιά φτωχών οικογενειών, γι’ αυτό το 2015 έσπερναν ψεύτικες ελπίδες στους εργαζόμενους για το δήθεν «φιλολαϊκό» πρόσωπο της σημερινής συγκυβέρνησης και την ελπίδα που έρχονταν, γι’ αυτό δε θέλουν εργαζόμενους που οργανώνονται και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και τους στρέφουν αποκλειστικά σε δικαστικές διεκδικήσεις…!

Αυτήν λοιπόν την αντίληψη είναι που αντιπαλεύει στην πράξη κάθε εργαζόμενος, κάθε Σωματείο, που συσπειρώνεται στο Π.Α.ΜΕ. και γι’ αυτό οργώνουμε όλους τους εργασιακούς χώρους προσπαθώντας να οργανώσουμε τους εργαζόμενους, ώστε οι ίδιοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Γι’ αυτό οι άνθρωποι της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΚ δεν πατάνε πόδι σε εργασιακούς χώρους και όπου πηγαίνουν εμφανίζονται ως παράγοντες, που θα αναλάβουν “να σώσουν” τους εργαζόμενους εργολαβικά χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων. Γι’ αυτό τα Σωματεία που συσπειρωνόμαστε στο Π.Α.ΜΕ. είναι καρφί στο μάτι της μεγαλοεργοδοσίας και για αυτό το λόγο οι άνθρωποι των μεγάλων αφεντικών μέσα στους εργαζόμενους, όπως η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας,  στρέφονται εναντίον μας!

Με την τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΚ, χωρίς καν να μπει στον κόπο να ενημερώσει όλα τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΚ, επιβεβαιώνονται με τον πλέον επίσημο τρόπο, όσα με ανακοινώσει του Σωματείου μας αλλά και των αγωνιζόμενων εργαζομένων στην καθαριότητα του ΓΝΚ έχουμε καταγγείλει εδώ και καιρό για το ρόλο της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΚ (βλέπε κοινές ανακοινώσεις). Από κοινού η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΚ, ο κυβερνητικός Διοικητής του Νοσοκομείου, η εταιρεία – εργολάβος της καθαριότητας του νοσοκομείου αλλά και η εργοδοσία  άλλων χώρων, όπως των s/m Δήμητρα, ταυτίζονται στο επιχείρημα των μικροκομματικών κινήτρων τάχα, πίσω από τη δράση του Σωματείου μας! Τυχαίο και αυτό;

Οι εργαζόμενοι, που αγωνίζονται και σε αυτόν το χώρο γνωρίζουν πολύ καλά την αλήθεια, ποιος δίνει μάχη για την οργάνωσή τους,  ποιος μπαίνει μπροστά στις δίκαιες διεκδικήσεις τους, ποιος είναι στο πλευρό τους κάθε στιγμή (ναι, ακόμα και την ημέρα των εκλογών), για να αποκρούσουν την επίθεση της εργοδοσίας και των ανθρώπων της, οπότε δε χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω. Επίσης, ενημερώνουμε την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΚ ότι ως Κλαδικό Σωματείο μπορούμε να δημιουργούμε σωματειακές επιτροπές σε όσους χώρους ευθύνης μας θέλουμε. Δε θα πάρουμε την άδεια ούτε από τον κύριο Χαλικιόπουλου ούτε από κανέναν άλλον “προστατευόμενό του”, για να δημιουργήσουμε Σωματειακές επιτροπές με εργαζόμενους-μέλη του Σωματείου μας, ώστε να αντιπαλέψουμε πιο αποτελεσματικά την εκμετάλλευση της μεγαλοεργοδοσίας. Αλήθεια, γιατί τους πειράζει αυτό τόσο πολύ; Εκτίθενται!

Σχετικά με όλες τις υπόλοιπες αναφορές την ανακοίνωσης, έχουν όλα απαντηθεί από το Σωματείο μας και τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους στην καθαριότητα του ΓΝΚ εδώ και καιρό, όποτε δε θα αναφέρουμε κάτι παραπάνω.

Τέλος, όσον αφορά την προσπάθεια απαξίωσης του συναγωνιστή συναδέλφου, πρώην Προέδρου του Σωματείου μας Βασίλη Γκόγκα, μόνο ως τιμή μπορεί να εκληφθεί, όταν γίνεται από τους ανθρώπους της μεγαλοεργοδοσίας! Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι μπορεί να υπάρξει – και υπάρχει – ανιδιοτελής προσφορά από αγωνιστές εργαζόμενους. Προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι όλοι είναι σαν ... τους ίδιους! Τους αφήνουμε λοιπόν να πνιγούν στο βούρκο που οι ίδιοι φτιάχνουν.

Η σύγκρουση λοιπόν με τη μεγαλοεργοδοσία και τους ανθρώπους της (όπως την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΚ), είναι πολύπλευρη και πολυεπίπεδη. Υπάρχει πείρα. Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Είναι ο τρόπος που δρα ο εργοδοτικός συνδικαλισμός απ΄άκρη σ΄άκρη σε όλη τη χώρα. 

Μόνο με την πάλη μας, οργανώνοντας το κίνημα με κριτήριο την ανάκτηση των απωλειών μας σε μισθούς και δικαιώματα, αλλά και παλεύοντας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των οικογενειών μας,  μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Οι μικρές μας νίκες, όπως αυτές που έχουν αποσπάσει όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του νοσοκομείου αλλά και σε άλλους κλάδους, πρέπει να συμβάλλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για δυνάμωμα της γραμμής πάλης στο κίνημα, που στρέφεται ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία και την τάξη τους, στο πολιτικό και λοιπό προσωπικό τους.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και οργανωνόμαστε για να αντιπαλέψουμε τα νέα μέτρα, που για λογαριασμό των μεγάλων αφεντικών, ντόπιων και ξένων, ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, για την ανάκτηση των απωλειών της περιόδου της κρίσης, για να ανοίξει ο δρόμος, όπου ο εργαζόμενος θα γίνει πραγματικός κυρίαρχος του πλούτου που παράγει!