Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Το ξεβράκωμα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Κάτι από βραβεία Όσκαρ θυμίζει το δελτίο τύπου που εξέδωσαν η Πρόεδρος και η Γεν. Γραμματέας του Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών του ΓΝΚ. σε σχέση με τις ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα του ΓΝΚ. Βεβαίως, δεν προξενούν καμία εντύπωση τα όσα με κυνικό τρόπο δηλώνουν μέσα από αυτό, καθώς και η πρεμούρα τους να υπερασπιστούν την κυβερνητική πολιτική των ατομικών συμβάσεων, τον διοικητή και την διοίκηση του Νοσοκομείου, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας…! Γίνεται πλέον ξεκάθαρο και στον πιο δύσπιστο ο λόγος για τον οποίο δημιούργησαν εσπευσμένα αυτό το σωματείο, που δεν ήταν άλλος από το να προωθήσουν την κυβερνητική πολιτική και σε αυτόν το χώρο. Αποκαλύπτεται επίσης και από τα δικά τους χείλη η κοινή συμπόρευση και μεθόδευση της σημερινής κατάστασης από τους παραπάνω (ΔΣ Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών ΓΝΚ, Διοίκηση ΓΝΚ, πλειοψηφία διοίκησης ΕΚΚ), την οποία καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή. Ξεβρακώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο και σε αυτόν τον χώρο ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού! Φυσιολογική είναι επομένως και η επίθεση που για ακόμα μία φορά κάνουν στο Σωματείο μας και στα Σωματεία που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ., αφού από την πρώτη στιγμή τους «χαλούσαμε τη σούπα»!

Πάμε όμως να δούμε τι γράφουν. Λένε: «Ευχαριστούμε θερμά τον Διοικητή Κο Φοίβο Κακαβίτσα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και όλους όσους εργάστηκαν για να γίνουν οι ατομικές συμβάσεις καθαριότητας στο Γ.Ν.Κ. πραγματικότητα». Αυτό που δε λένε είναι ότι οι συμβάσεις αυτές έχουν ημερομηνία λήξης. Ότι δε μπορούν να υπερβούν τους 24 μήνες. Ότι ο ίδιος ο νόμος απαγορεύει τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. Ότι οδηγούν στην ανεργία. Ότι ανοίγουν το δρόμο για τις ΚΟΙΝΣΕΠ , όπου επί της ουσίας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι γίνονται εργολάβοι του εαυτού τους, επενδύοντας κεφάλαια που δεν έχουν. Ανοίγουν δηλαδή τον δρόμο για μία άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης και προώθησης των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Δεν λένε ότι η εμπειρία από άλλες περιοχές δείχνει ότι οι ατομικές συμβάσεις συνδέονται με την απληρωσιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ότι προϋπόθεση για την καταβολή των μισθών είναι το Νοσοκομείο να εξασφαλίζει έσοδα λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικα κριτήρια σαν μαγαζί κάνοντας έτσι τους ασθενείς πελάτες, που θα πληρώνουν ακριβά για να βουν την υγειά τους! Δεν λένε ότι στις συμβάσεις αυτές αναφέρεται ρητά ότι η διοίκηση έχει το δικαίωμα, για οποιοδήποτε λόγο, να απολύει τους εργαζόμενους κ.ά.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να σταθούμε σε ένα σημείο του δελτίου τύπου τους που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την λειτουργία της καθαριότητας στα νοσοκομεία μέσω απευθείας συμβάσεων με τους εργολάβους και όχι μέσω εργολαβικών εταιριών.» Πέρα από την ξεκάθαρη ευθυγράμμισή τους με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, που όλοι γνωρίζουμε πού οδηγεί, παράλληλα αποκαλύπτει και το μέλλον των ατομικών συμβάσεων. Ουσιαστικά, με τη φράση «…απευθείας συμβάσεων με τους εργολάβους και όχι μέσω εργολαβικών εταιριών» αναφέρεται στις ΚΟΙΝΣΕΠ, που βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με τη σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους!!! Εξάλλου, δεν ξεχνούν να το τονίζουν μέχρι το τέλος του δελτίου τύπου τους, ότι η διεκδίκηση από το Σωματείο μας για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους είναι για αυτούς μαξιμαλισμός και ουτοπία! Η δουλειά με ημερομηνία λήξη των ατομικών συμβάσεων και η μισοδουλειά με τις ΚΟΙΝΣΕΠ, είναι για αυτούς το ρεαλιστικό, το εφικτό, αυτό για το οποίο αγωνίζονται…! Προωθούν με άλλα λόγια ξεκάθαρα την κυβερνητική λογική του μικρότερου κακού! Με τη στάση τους αυτή συμβάλουν ακόμα περισσότερο στην ομηρία των συναδέλφων, που αυτή τη στιγμή εργάζονται με τις ατομικές συμβάσεις στο Νοσοκομείο και που σύντομα θα τους μπλέξουν σε νέες περιπέτειες.

Τέλος, καμία εντύπωση δε μας προκαλεί και η στάση τους απέναντι στους 21 συναδέλφους που έχασαν τη δουλειά τους, οι οποίοι σημειωτέον αποτελούν και την πλειοψηφία του συγκεκριμένου σωματείου. Να σημειωθεί πως όταν αυτοί οι συνάδελφοι απευθύνθηκαν στην ίδια την πρόεδρο του Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών του ΓΝΚ για να τους στηρίξει εν όψει της απόλυσής τους, εκείνη κυνικά τους απάντησε να απευθυνθούνε στον ΑΣΕΠ…!!! Παράλληλα, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα δίναμε αγώνα ως Σωματείο με τους συναδέλφους στην καθαριότητα του ΓΝΚ, τα μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών του ΓΝΚ ήταν απέναντι, έκαναν πλάτες στην εργοδοσία και στην διοίκηση του ΓΝΚ, έστρεφαν τον έναν συνάδελφο απέναντι στον άλλο και απειλούσαν πως όποιος δεν παραιτούνταν από τον αγώνα που έκανε ενάντια στον εργολάβο για τα δικαιώματά του και για διεκδίκηση σταθερής και μόνιμης δουλειάς με δικαιώματα για όλους, θα απολύονταν ή δεν θα ήταν στους επιτυχόντες όταν θα έρχονταν οι ατομικές συμβάσεις κ.λπ. Δε δίστασαν μάλιστα να διαγράψουν με το «έτσι θέλω» από το σωματείο όσους εργαζόμενους είχαν διαφορετική άποψη από τη δική τους! Έφτασαν δε στο σημείο να μη θέλουν να στηρίξουν συναδέλφισσα, που απολύονταν από τον εργολάβο αλλά κάτω από την πίεση του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των υπόλοιπων εργαζόμενων, αναγκάστηκαν την τελευταία στιγμή να πάρουν θέση ενάντια στην απόλυση και να βγάλουν μια ανακοίνωση μισοστήριξης της συναδέλφισσας. Δε χρειάζεται δε να μιλήσουμε για την προώθηση κυβερνητικών στελεχών που έκαναν, όπως π.χ. του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ κυρίου Παυλίδη…! Άξιος επομένως ο μισθός τους!!!

Εμείς, συνεχίζουμε τον αγώνα για το «μαξιμαλιστικό» το «ουτοπικό», το «μη ρεαλιστικό» όπως λένε. Τον αγώνα για να έχουν όλοι δουλειά από την οποία να μπορούν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους με αξιοπρέπεια καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες τους, χωρίς να γίνονται μπαλάκι μεταξύ εργοδοτών (εργολάβων και διοικήσεων…!) Τους αφήνουμε στον άχαρο ρόλο που πάντα είχε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμό, της στήριξης με τον έναν ή τον άλλο τρόπο των συμφερόντων των μεγάλων αφεντικών! Παράλληλα, καλούμε τους συναδέλφους που δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις να μην πέσουν στις νέες παγίδες που τους στήνουν. Τόσο η στήριξη των ατομικών συμβάσεων όσο και η στήριξη των εργολάβων είναι αδιέξοδη για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Τώρα θα πρέπει από κοινού τόσο οι συνάδελφοι που εργάζονται με ατομικές συμβάσεις όσο και εκείνοι που βρέθηκαν στην ανεργία, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, να παλέψουμε μαζί για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους. Να αγωνιστούν οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία τους, μαζί με όλους εκείνους τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και τα χωριά, που πλήττονται από τον ίδιο εχθρό: τους μεγαλοεπιχειρηματίες και το πολιτικό τους προσωπικό. Να παλέψουμε για:


  • Πρόσληψη από το ΓΝΚ και απορρόφηση όλων των εργαζόμενων με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα-Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους, καθώς και νέες αντίστοιχες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου
  • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μην χάσει την δουλειά του
  • Να φύγουν τα συνεργεία-εργολαβικές εταιρίες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία
  • Ένταξη όλων των εργαζόμενων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα εξασφαλίζουν ως ελάχιστο την ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαμε τα χρόνια της κρίσης  
  • Να μην περάσει ο αντιδραστικός νέος συνδικαλιστικός νόμος. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμά μας στην ΑΠΕΡΓΙΑ!


Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων


Σωματειακή Επιτροπή Καθαριστριών ΓΝΚ